Geçtiğimiz günlerde Yenikent ve Karlı köylerinde Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) konusunda bilgilendirmelerde bulunan Gerze Toplum Sağlığı Merkezi sağlık çalışanlarımız tarafından bu hafta da ilçe merkezinde kenelere karşı bilgilendirmelerde bulunularak, broşürler dağıtıldı.
Sağlık çalışanlarımız, vatandaşları özellikle keneye çıplak elle dokunmamaları konusunda uyarırken, Kenenin bulaşmaması için öncelikle tedbirli olmak gerektiğini, bulaştığı durumda da en yakın sağlık kuruluşuna başvurmaları konusunda uyarılarda bulundular. Vücuda kene tutunmuş bir kişinin, keneyi kendisinin çıkarmaya çalışmaması gerektiğini, keneye çıplak el ile müdahale edilmemesi ve kene ne kadar erken çıkarılırsa hastalığın bulaşma riskinin de o kadar azalacağı nedeniyle en yakın sağlık kuruluşuna başvurulması gerektiğini söylediler.
Nasıl Bulaşır?
Keneyle temas, virüs taşıyan kenenin tutunması, virüs taşıyan keneye ve bu keneleri taşıyan hayvanlarla temas, virüs bulaşmış hastalarla direkt temas, hastalara ait dokular, tükürük, kan ve diğer birçok vücut sıvısı bulaştırıcıdır. Çiftçiler, veteriner hekimler, hayvancılık yapanlar, sağlık personeli, laboratuvar çalışanları, hasta yakınları, endemik bölgede bulunmak, kasaplar, kesimhane çalışanları riskli gruplardır. Genellikle kene tutunmasından sonraki 10 gün içinde halsizlik, ateş, üşüme-titreme, bulantı, kusma, ishal, kas ağrıları, baş ağrısı, karın ağrısı, yüzde ve gözlerde kızarıklık ortaya çıkarsa hemen bir sağlık kuruluşuna başvurunuz. Kanama bulguları, bilinç bulanıklığı, şok ve çoklu organ yetmezliği ile ölüme kadar gidebilir.