SICAK HAVA DALGASINA DİKKAT
02 Ağustos 2022

SICAK HAVA DALGALARI DİKKAT

Sıcak hava dalgası; belirli bir bölgede, o bölgedeki iklim şartlarına göre aşırı sıcak ve bazen de nemli hava koşullarının uzamış bir süre yaşandığı döneme verilen isimdir. Ülkemizde günlük en yüksek sıcaklığın, uzun yıllar ortalama en yüksek sıcaklığın 3-5 derece üzerinde gerçekleşmesi, sıcak hava dalgası olarak tanımlanmaktadır.

Küresel ısınma ve buna bağlı iklim değişikliklerinde artış sonucunda sıcak hava dalgaları da afet tanımına girmekte ve seller, depremler ve fırtınalardan sonra 4. en sık afet olarak olarak görülmektedir. Fransa’da 2003 yılında 14800 kişinin ölümü, 2010 Temmuz ve Ağustos aylarında Avrupa’da görülen yüksek sayıda ölümün sıcak hava kaynaklı olduğu bilinmektedir.

Sıcak hava dalgalarının yaşandığı dönemlerde sıcak yorgunluğu ve sıcak çarpmaları görülebilir. Sıcak yorgunluğu; sıcak havaya maruz kalınan dönemden günler sonra görülebilen baş dönmesi, bitkinlik, yorgunluk gibi belirtilerle kendini gösteren durumdur. Sıcak çarpması ise vücut sıcaklığının 40,6oC ve üzerine çıkması durumunda bilinç bulanıklığı ve uyku hali ile kendini gösteren tehlikeli sonuçlara yol açabilen bir sağlık sorunudur. Yaşlılar, küçük çocuklar, fazla kilolu kişiler, kronik hastalığı olanlar sıcak hava dalgaları yönünden incinebilir grupları oluşturmaktadır.

Sıcak hava dalgalarından korunmak için;

  • Hava durumu ve resmi uyarılar iyi takip edilmeli, buna ek olarak beklenen değil hissedilen sıcaklık değerleri dikkate alınmalıdır.
  • Bol sıvı tüketilmelidir. Sıvı kısıtlaması gereken bir hastalık mevcut ise hekime danışılmalıdır.
  • Açık renkli ve bol giysiler tercih edilmelidir.
  • Alkollü, şekerli veya kafein içeren içecekleri tüketmekten kaçınılmalıdır.
  • Park halindeki araç içinde beklenilmemeli, çocuklar kısa süreliğine dahi olsa araç içinde asla bırakılmamalıdır.
  • Risk grubundaki kişiler (çocuklar, süt çocukları, 65 yaş ve üstü kişiler, kronik hastalığı ve/veya yeti kaybı olanlar) sıcak çarpması ve sıcak yorgunluğu açısından takip edilmelidir.
  • Gerekmedikçe dışarı çıkmamaya ve klimalı alanlarda bulunmaya özen gösterilmelidir.

Eğer dışarıya çıkılması gerekiyorsa,

  1. Egzersizler mümkün olduğunca kısıtlanmalıdır.
  2. Gölge alanlarda sık sık dinlenilmelidir.
  3. Güneş gözlüğü ve koruma faktörü 15 ve üzerinde etkili güneş kremi ile güneşten korunmalıdır.
  4. Merkezi soğutma sistemi olan kütüphane, alışveriş merkezi gibi alanlar bu dönemde tercih edilecek alanlar olmalıdır.

 

Uzm. Dr. Selim GÜLER

Sinop Merkez Toplum Sağlığı Merkezi Başkanı