Sağlık Bakanlığı Ulusal Anne Dostu Değerlendirme ekibi tarafından 28-29 Ocak 2019 tarihleri arasında gerçekleştirilen yerinde değerlendirme sonucunda Ayancık Devlet Hastanesi “Anne Dostu Hastane” unvanı almıştır.
Türkiye geneli 33 ilde bu unvanı alan 53. hastane Ayancık Devlet Hastanesidir, aynı zamanda Karadeniz bölgesinde bu unvanı alan 8 hastaneden biri olan Ayancık Devlet Hastanesi, Sinop’ta ise Anne Dostu Hastane unvanını almaya hak kazanan ilk hastane olmuştur.
“Anne Dostu Hastane” unvanı almaya Bakanlığımız tarafından uygun görülen Ayancık Devlet Hastanesi yönetimi ve ekibine İl Sağlık Müdürü Dr. Mehmet ERŞAN tarafından “Anne Dostu Hastane” belgesi takdim edilmiştir.
Sağlık Müdürü Dr. Mehmet Erşan bu süreçte emeği geçen Ayancık Devlet Hastanesi yönetimi ve ilgili birim çalışanlarımıza, Müdürlüğümüz Hastane Hizmetleri Biriminde görev yapan personellerimize, Çocuk, Ergen, Kadın ve Üreme Sağlığı Birimi ve Ruh Sağlığı Biriminde görev yapan çalışanlarımıza katkılarından dolayı teşekkürlerini dile getirdi.
ANNE DOSTU HASTANE NEDİR?
Anne, bebek ve aile dostu modelde, mahremiyete dayalı tek kişilik “Modern Doğum Üniteleri’nin oluşturulması esas alınıyor. Bu amaçla hastanelerde anne adaylarının doğum ve lohusalıklarını aynı odada yapmalarına olanak sağlayan, tek kişilik, yanına refakatçi almaya olanak sağlayan yeni doğum odaları oluşturularak kendilerini ev ortamında hissetmeleri sağlanıyor.
Ülkemizde anne ve bebek ölümlerini azaltmak, normal doğumu özendirmek, sezaryen oranlarını düşürmek ve sağlıklı nesiller yetiştirmek amacıyla anne ve bebek sağlığına yönelik çalışmalar başlatan Sağlık Bakanlığı, yapılan yeni düzenlemeler ile hastanelerin anne dostu unvanı alarak daha nitelikli sağlık hizmeti vermelerini amaçlıyor.
Anne dostu hastanelerde doğum öncesi ve sırasında gebeyi rahatsız edebilecek tüm uygulamalardan kaçınılmaktadır. Aynı zamanda hastanelerin web sitelerinde doğumlara ilişkin istatistiksel veriler yayınlanmakta, bu rakamlar vatandaşların erişimine açık tutulmaktadır. Anne dostu hastanelerde görev yapan ebelere ise düzenli aralıklarla eğitim verilerek gebeliğin güçlendirilmesi ve hizmet kalitesinde artış sağlanmaktadır.