Sağlık Bakanlığının 2011 yılında uygulamasını başlattığı Toplum Ruh Sağlığı modeli kapsamında; tedavi ve takiplerinde zorluk yaşanılan ağır ruhsal hastalığının sebep olduğu yeti yitimi ile toplumdan kopan hastaların yeniden topluma kazandırılması hedeflenmiştir.
Bu kapsamda oluşturulan Toplum Ruh Sağlığı Merkezleri’nde, kronik bipolar bozukluk, şizofreni, şizoaffektif bozukluk ve atipik psikoz hastalarına, toplum temelli psikososyal destek sağlanarak günlük hayatlarına mümkün olduğu ölçüde dönebilmeleri ve psikiyatrik rehabilitasyonlarının sağlanması amaçlanmıştır.
İlimizde 23 Mayıs 2014 tarihinden itibaren hizmet vermeye başlayan Toplum Ruh Sağlığı Merkezinde hastalar ve aileleri bilgilendirilerek, hastanın ayaktan tedavisi sırasında hafıza, dikkat, yaratıcılık ve öz güvenlerini arttırmak ve sosyalleşmelerini sağlamak amacıyla resim ve el sanatları atölye çalışmaları, mutfak ve bahçe terapisi, drama çalışmaları gibi faaliyetlerle birlikte hastanın toplum içinde yaşama becerilerini artırmak amacı ile grup veya bireysel olarak ruhsal ve toplumsal beceri eğitimleri verilmektedir.
Merkezimizde hastaların ve ailelerinin toplumsal damgalanmaya bağlı sosyal izolasyon yaşamamaları sağlanarak yaşam kalitesini artırmak ve hastaların ayaktan tedavilerinin sürdürülerek hastaneye yatışlarının azaltılması hedeflenmektedir.
Binamızda hizmet veren Halk Sağlığı Laboratuvarı ve Merkez TSM’nin 2018 yılı Eylül ayında yeni hizmet binasına taşınması ile birlikte binanın Toplum Ruh Sağlığı Merkezi için kendine ait izole bir alanda hizmet standartlarına uygun olacak şekilde tadilat işlemleri tamamlanarak hizmet vermeye hazır hale getirilmiştir.
Merkezimizde 1 Psikiyatri Uzmanı, 2 hemşire, 1 sosyal çalışmacı, 1 psikolog, 1 sekreter,1 güvenlik görevlisi, 1 hizmetli personel, 1 şoför olmak üzere toplam 9 personel görev yapmaktadır. Merkezimizden Pazartesi günü; Erfelek ilçesi ve köyleri, Salı ve Çarşamba günü; Merkez ve Gerze ilçesi, Perşembe günü; Ayancık ve Türkeli ilçesi ve köyleri Cuma günü; Boyabat , Durağan ve Saraydüzü ilçesi ve köylerinden gelen hastaların hizmet almaları sağlanmaktadır.
Toplum Ruh Sağlığı Merkezimizde faaliyetlere katılan hastalara yılda 1 kez, katılamayan hastalara yılda 2 kez ev ziyareti düzenlenmektedir. Toplum Ruh Sağlığı Merkezimizde (TRSM) şu an itibarı ile 306 kayıtlı hasta bulunmaktadır.
Yeni hizmet binasında faaliyet gösteren Toplum Ruh Sağlığı Merkezimizde daha önceki kurslara ilave olarak kurs çeşitliliğini artırmak amacıyla, Sinop Üniversitesi ve Milli Eğitim Müdürlüğümüzle yapılacak protokoller kapsamında müzik kursu, seramik kursu ve bina bahçesine tarımsal ürünlerin ekimi ile birlikte hobi bahçesi çalışmaları planlanmaktadır