T.C. SAĞLIK BAKANLIĞI Sinop İl Sağlık Müdürlüğü

T.C. Sağlık Bakanlığı
Sinop İl Sağlık Müdürlüğü

Facebook Twitter Google Plus Linkedin

Normalleşme sürecinde çay bahçeleri, restoran, lokanta, kafe pastane, börekçi, tatlıcı ve içerisinde yeme-içme hizmeti sunan işletmeler de uyulması gereken genel kurallar;

Güncelleme Tarihi: 09/06/2020

Normalleşme sürecinde çay bahçeleri, restoran, lokanta, kafe pastane, börekçi, tatlıcı ve içerisinde yeme-içme hizmeti sunan işletmeler de uyulması gereken genel kurallar;

     
Bilindiği üzere, Dünya Sağlık Örgütü tarafından “Pandemi” kapsamına alınan Yeni Koronavirüs (COVID-19) salgınının yayılmasının önlenmesine yönelik tedbirler kapsamında, kontrolü normalleşme süreci aşamasına geçilmiş bulunmaktadır. Bu kapsamda, yeme-içme sektöründeki işletmelerin faaliyetlerinin güvenli bir şekilde gerçekleştirilebilmesi amacıyla, halen faal olan veya faaliyete geçecek olan yeme-içme tesisleri ve bünyesinde yeme-içme bulunduran tesislerde, belirtilen önlemlerin alınması ve sürekliliğinin sağlanması hedeflenmektedir. Bu tedbirler restoran, lokanta, kafeler ile içinde yeme-içme hizmet alanı bulunan dinlenme tesisleri, kitapçılar, büfe ve kantinler ile diğer işletmelerin restoran-kafe bölümleri dahil yeme-içme sektöründeki işletmeler için geçerlidir.

                                                    

COVID-19 enfeksiyonu damlacık ve temas yoluyla bulaşmaktadır. Çay bahçeleri, restoran, lokanta, kafe pastane, börekçi, tatlıcı ve içerisinde yeme-içme hizmeti sunan işletmelere yoğun talebin olması, kişiler arası sosyal mesafenin korunamaması, sık dokunulan yüzeylere temas nedeniyle COVID-19 bulaşması açısından riskler söz konusu olabilir. Bu nedenle talep gören bu alanlar da COVID-19 kapsamında bakanlığımızın belirlediği kurallara uyulmalıdır.


Yiyecek ve içecek hizmeti sunulan alanlar da dikkat edilmesi gereken hususlar şunlardır;

 

  • Yiyecek ve içecek hizmetlerinin verildiği çay bahçeleri, restoran, lokanta, kafe pastane, börekçi, tatlıcı ve içerisinde yeme-içme hizmeti sunan işletmelerde alınması gereken tüm önlemler Bakanlığımızın https://covid19bilgi.saglik.gov.tr adresinde yer alan güncel “Çalışma Rehberi’ne” göre düzenlenmeli ve işletmeler tarafından güncel değişiklikler takip edilmelidir.

     

  • Müşteriler işletmelere girmeden görünür bir yere asılmış olan içeride COVID-19 açısından uyulması beklenen kuralları açıklayan bilgilendirmeleri okumalı ve belirtilen kurallara uymalıdır.

     

  • Mutlaka işletme girişinde ve içeride el antiseptiği bulundurulmalıdır.

     

  • Giriş ve çıkışlar sosyal mesafe kurallarına (en az 1- metre) uyulmalı, girişlerde kişiler sıra ile içeriye alınmalı ve sırada durulması gereken alanlar, aralarında en az 1 metre mesafe olacak şekilde yer işaretleriyle belirlenmelidir. Kalabalığın oluşmasını engellemek için gerekli önlemler alınmalıdır.

     

  • Bu alanların kapasitesi çalışanlar dahil 4 metrekareye bir kişi olacak şekilde belirlenmelidir.

     

  • Masalar arası mesafe her yönden 1,5 metre yan yana sandalyeler arası 60cm olacak şekilde düzenlenir. Grup halinde gelen müşteriler için masa birleştirmeleri yapıldığı takdirde diğer masalarla aradaki 1.5 metre mesafe korunmalıdır.

     

  • Masalarda sadece karşılıklı oturma düzeni sağlanmalıdır. Masa yanlarına sandalye konulmamalı ve oturulmamalıdır.

     

  • Servisler sadece personel tarafından yapılmalı ve servis esnasında sosyal mesafe korunmalı, temastan kaçınılmalıdır.

     

  • Ateş, öksürük, burun akıntısı, solunum sıkıntısı belirtileri olan, COVID-19 tanısı alan veya temaslısı kişiler işletmelere alınmamalıdır. Tıbbi maske takılarak sağlık kurumuna yönlendirilmelidir.

     

  • İşletmelere girmeden önce maske takılmalıdır. Bu tip yerler ve genel olarak toplum içinde bez maske takılması yeterlidir. Bunu yaparken bez maske kullanımı kurallarına uyulmalıdır. Maske yeme-içme faaliyeti dışında kesinlikle çıkarmamalıdır.

     

  • Müşterilerin el hijyenine dikkat edilmesi sağlanmalıdır. Eller yüze değdirilmemelidir. El hijyenini sağlamak için, eller en az 20 saniye boyunca su ve sabunla yıkanmalı, su ve sabunun olmadığı durumlarda alkol bazlı el antiseptiği kullanılmalıdır. Antiseptik içeren sabun kullanmaya gerek yoktur, normal sabun yeterlidir.

     

  • Açık büfe uygulaması yapılması halinde açık büfenin misafir tarafına misafir erişimini engelleyecek şekilde pleksiglas veya benzeri bariyer yapılmalı, servis ise mutfak personeli tarafından sunulmalıdır.

     

  • İşletmede vale hizmeti kullanacaksanız valenin aracınıza maskesiz binmesine izin vermeyin. Aracı teslim aldığınızda mutlaka aracı havalandırın.

     

  • Çocuklarınızın işletme içerisinde bulunan oyun alanlarına girmesine izin vermeyin.

 




  • 103067074_2958779050824137_1991601734444592611_n.jpg
  • 103076072_2958778607490848_6276659481425287461_n.jpg
  • 103155556_2958778894157486_5967850830588419684_n.jpg
  • 103307570_2958778830824159_7017822820704157216_n.jpg
  • 103372101_2958778714157504_4422115458135132014_n.jpg
  • 103476829_2958779000824142_7203632452249334938_n.jpg
  • 103533531_2958779114157464_6722237645488960456_n.jpg
  • 103673037_2958778774157498_1409609259374417586_n.jpg
  • 103843234_2958778664157509_8612714417088969280_n.jpg
  • 104025600_2958779200824122_946605187246747846_n.jpg